טיפול זוגי וייעוץ בעת טיפולי פוריות
מאמר: מה גורם לזוגיות ללכת לאיבוד בעת טיפולי פוריות?
מפעם לפעם מגיעים אלי זוגות לטיפול זוגי כשנה עד שלוש שנים לאחר טיפולי פוריות, כשיש להם ילד, או תאומים, וכמעט תמיד מתברר שהשורשים של המתח והריחוק נוצרו דווקא אז, בעת טיפולי הפוריות. לכן, חשוב לי לומר משהו על היחסים הזוגיים המוזנחים בעת טיפולי פוריות, כי באותם רגעים יש, לכאורה ואולי לא לכאורה, מטרה חשובה יותר. בשל חוסר המודעות הזה, רצוי מאד ללוות את התהליך המתיש הזה, פיזית ונפשית, בטיפול זוגי. זוגות מגיעים לתהליך הזה כשהם רוצים ילד, אבל בדרך כלל אינם מודעים ואינם מכינים את עצמם לכך שבמקביל לתהליך המתיש הזה, הם יצטרכו להתמודד גם עם שינויים משמעותיים ביחסים שביניהם.
בין אם טיפולי פוריות נדרשים בשל בעייה פיזיולוגית שקיימת אצל הגבר, בין אם היא נמצאת באשה, ובין אם סיבת אי הפוריות אינה ידועה, בדרך כלל יש להם כמה מאפיינים חשובים:
- בדרך כלל האשה היא זו שצריכה לעבור את מירב הטיפולים. טיפולים אלו כוללים "קוקטייל" הורמונלי שיכול להשפיע באופן דרמתי על רגשותיה של האשה, ועל רגישויותיה.
- בדרך כלל האשה היא זו שלוקחת על עצמה את האחריות ואת המשימה החשובה של "להיכנס להריון". במשימתיות הזו שלה, לא פעם הגבר נשאר מוזנח רגשית, ומבלי משים גם מעורב פחות. לפחות ברמת האחריות, אם לא גם ברמת השותפות בעשייה וברגשות.
- גברים מתקשים לא פעם להבין את תעצומות הנפש של האשה בזמן זה. הם מתקשים עוד יותר להבין ולקבל את הטלטלות הרגשיות הנילוות להצלחה, ובעיקר אלו הנילוות לאכזבה העצומה בעקבות כל הודעה על כישלון שבדרך. והם מתקשים עוד יותר לקבל זאת כאשר רגישות האשה עולה, והיא זקוקה להרבה יותר חיזוקים, הן בשל סיבות הורמונליות, הן בשל ציפיות שמרקיעות שחקים וקורסות אחר-כך, והן בגלל רגשי האשם והביטחון העצמי בנשיות שיורד כאשר אין "קליטה" של הביצית המופרית. למרות שהסיבה הראשונית יכולה להיות ספירת זרע ירודה, בסופו של דבר, ה"אחריות" כביכול היא על תהליכים שקורים באשה, מה שמעצים רגשי אשם כאשר התהליך לא צלח.
- גם גברים ש"זו אשמתם" או שהסיבה לאי הפוריות אינה ברורה, עלולים להרגיש שהם פגומים מה שעלול להוריד גם להם את הביטחון העצמי.
- עניין זה מתעצם עוד יותר כאשר הם צריכים, בשלבים שונים (עוד לפני החלטה על הפרייה חוץ גופית), לתפקד בימים ובשעות מסויימים. אם עד אז הרגישו שהאינטימיות המינית היא בשליטה שלהם, כי בדרך כלל הם היו אלו שיזמו אותה, עכשיו הם מוצאים את עצמם מחוייבים "להוציא אל הפועל" את הפעולה מבלי שיש בה הגמול הרגשי, של שליטה ביחסים או הידיעה שהסכמה פרושה שהאשה שלהם אוהבת אותם מעצם שיתוף הפעולה שלה בהגעה אל אינטימיות מינית. הפעם האשה היא זו שבדרך כלל לוקחת את העניינים לידיה, וזה לא רק מבלבל, אלא גם נותן תחושת של נשלטות וכניעה לתכתיבים שעלולים להיות לא נעימים למי שאוהב ורגיל להוביל, ולא להיות מובל.
כל אלה וסיבות נוספות אחרות, עלולים להפוך את כל תהליך טיפול הפוריות, שאמור לכאורה להיות חגיגה של שיתוף פעולה ואקט של קרוב לבבות בין בני הזוג המיועדים להגיע אל מטרה הנעלה של הבאת ילד משותף, לתקופה שבה בני הזוג דווקא מתרחקים רגשית זה מזה, ואפילו מבלי שהם שמים לב לכך, כי מוקד תשומת הלב הוא הצלחת הטיפול.
דווקא האשה, שהיא בדרך כלל זו שאמונה על היחסים ושמה לב בקלות רבה יותר לריחוק שנוצר כאשר הוא שנוצר, בשל היותה "נעולת מטרה", לא שמה לב לכך במועד. בו זמנית, לעיתים קרובות הגבר לא בשל רגשית מספיק כדי לשים לב לכך או להודות בכך בפני עצמו, שלא לדבר על להודות בכך בפניה. אין כאן האשמה, כי קשה מאד לעשות את הכל בו זמנית. כאשר עסוקים מאד בתהליך, וכאשר הלחץ להצליח גדול, וכאשר הרגשות מתעצמים, ובהם גם רגשות אשמה והאשמה, כעסים ואכזבות שכולם קשורים למטרה שבה אתם ממוקדים, קל להתעלם מהסימנים.
זוגות רבים הולכים לטיפולי פוריות, ויש להם סיבה חשובה לעשות זאת. חשוב מאד לא לזנוח בזמן זה את הזוגיות. הרפואה המודרנית יודעת לעשות פלאים כדי ליצור עובר כאשר הביולוגיה מאכזבת. אבל אסור להזניח את ההבט הנפשי, הרגשי והזוגי. חשוב מאד ללוות תהליך של טיפול פוריות בייעוץ זוגי, לפחות עם תחילתו, ולהתחזק מדי פעם במהלכו אם התהליך מתמשך, כדי שבני הזוג יהיו מתואמים לא רק בפעולות שהם עושים, אלא גם ברגשותיהם.